Hissförbundet lanserar kampanj för att attrahera ungdomar till branschen

Hiss- och rulltrappsbranschen lanserar idag en gemensam satsning för kompetensförsörjning. Lanseringen sker i samband med World Elevator Day. På Hissforbundet.se/karriar finns information om utbildningar, intervjuer och olika karriärvägar. Parallellt lanseras en kampanj i sociala medier.

Hissar och rulltrappor finns överallt i bostäder, på arbetsplatser och i våra offentliga miljöer. För tillgängligheten måste en stillastående hiss eller rulltrappa åtgärdas snabbt. De behöver även hela tiden hållas efter så att säkerheten kan garanteras. Att vara hiss- och rulltrappstekniker är ett viktigt jobb.

Samtidigt byggs det mycket i Sverige, 63 900 nya bostäder påbörjades 2021. Gamla hissar moderniseras så att de får samma säkerhetsstandard som de hissar som vi monterar idag har. Därtill är hissar i privata villor en växande marknad.

Urbaniseringstrenden i landet fortsätter och storstadsregionerna står för mer än 60 procent av alla bygginvesteringar. Detta innebär ett ökat hiss- och rulltrappsbestånd, och även  behovet av modernisering, skötsel och underhåll ökar hela tiden. I kombination med kommande pensionsavgångar har vi ett skriande behov av kompetenta medarbetare, nu och under de kommande 5-10 åren.”, säger Daniel Nyman, ordförande i Hissförbundet.

Hiss- och rulltrappsbranschen i Sverige omsätter 8 miljarder kronor och sysselsätter ca 3700 personer. Hissförbundets medlemsföretag står för ca 80% av branschens omsättning. Under 2021 genomförde Hissförbundet en enkätundersökning som visar att under perioden 2022-2027 behöver enbart medlemsföretagen i Hissförbundet nyanställa ca 750 hiss- och rulltrappstekniker, vilket innebär ett anställningsbehov om minst 150 tekniker per år.

På Hissforbundet.se/karriar samlas information, berättelser från en hiss- respektive rulltrappsteknikers vardag och länkar till medlemsföretagens egna karriärsidor på en och samma plats.

Hissförbundet lanserar kampanj för att attrahera ungdomar till branschen

30 år för säkrare hissar och rulltrappor med Hissförbundet

”Hiss- och rulltrappsbranschen är en fantastisk bransch, det finns väldigt mycket hjärta. Här tar folk hand om varandra och vill