
2025.05.14
Tillgänglighet fokus för Hissförbundets vårmöte
Den 14 maj arrangerades Hissförbundets vårkonferens och årsmöte för 2025. Tema för dagen var tillgänglighet och vi fick även möjlighet att uppdatera våra kunskaper inom den viktiga standardiseringen.
Först ut för dagen var Karolina Celinska, DHR, som berättade för oss hur vi alla kan bli ambassadörer och kunskapsbärare för tillgänglighetsfrågan.
– För att jag ska kunna delta på lika villkor i samhället börjar tillgängligheten direkt utanför min dörr. Jag har specifika behov och dem kan jag inte göra så mycket åt, men om samhället anpassas utifrån dem längst ifrån normen så får vi med oss alla andra också, sa Karolina Celinska.
Det är viktigt att göra rätt från början och Karolina uppmuntrar fler att bjuda in användare för att testa idéer och produkter:
– Efterhandskonstruktioner blir alltid mer kostsamt och det vi bygger nu ska hålla länge. Genom att sätta sig in i mitt och mina kompisars perspektiv och lägga en bra grund tillsammans med en bra underhållsplan kommer man långt, berättade Karolina vidare.
På frågan om vad hon har mest problem med kopplat till tillgänglighet i samhället svarar Karolina:
– Hissar är ofta för små och för långsamma. Jag lägger oerhört mycket tid på logistik och gillar att det går fort. Sedan finns det som kallas ”enkelt avhjälpta hinder” som innebär att rätta till sådant som nivåskillnader eller skyltning och som gör stor skillnad för tillgängligheten.
För enkelt avhjälpta hinder har Boverket tagit fram en guide och DHR har arbetat fram en app där det är enkelt att anmäla hinder som upptäcks.
De tre punkter hon vill skicka med deltagarna om tillgänglighet är:
- Utforma universellt
- Våga ifrågasätt existerande normer i branschen
- Fråga användare!
Vikten av standardisering
Standardisering är viktiga frågor för Hissförbundets medlemmar och utöver kommittén för hissar och rulltrappor, SIS/TK 211, händer det just nu mycket inom tillgänglighetfrågan. Per-Olof Svensson, projektledare för SIS/TK 211 Hissar och rulltrappor, och Alexandra Antoni, projektledare för SIS/TK 536 Samordningsgrupp för tillgänglighet, presenterade under rubrikerna Standarder – hur, vad och varför! respektive Nya Tillgänglighetsdirektivet och tillhörande harmoniserade standarder.
Arbetet för att öka tillgänglighet och användarbarhet inom standardisering och i standarder grundar sig på FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning som ratificerades av EU och Sverige 2007. Det nya tillgänglighetsdirektivet som hanteras av samordningsgruppen för tillgänglighet, SIS TK/536, följer upp arbetet med att implementera FN-konventionen och ska tillämpas inom alla medlemsländer inom EU från den 28 juni 2025.
Dagens avrundades med det formella årsmötet för Hissförbundet och möte inom den viktiga Teknik- och Säkerhetskommittén där erfarenheter om tillbud och olyckor delas för att säkerställa att lärdomar sprids inom branschen.