2024.04.12

En hissteknikers vardag

Är du nyfiken på att veta mer om hur det är att arbeta som hisstekniker? Vi tog en pratstund med Linus Lindh, VD för hissföretaget Greve Jakob i Varberg om varför han blev hisstekniker, hur en typisk dag ser ut och hur det är att driva eget bolag i hissbranschen!

Hej Linus, berätta varför du blev du hisstekniker?
– Det var egentligen en slump. Jag arbetade som montör och bestämde mig för att läsa vidare till tekniker för att kunna få jobb på underhållsavdelningen på det företagets fabrik. När det blev dags för praktik under utbildningen tog min tilltänkta praktikplats inte emot praktikanter och min plan föll pladask. I panik kontaktade jag det enda företaget i Varberg som var knutet till utbildningen, ett hissföretag. Arbetet visade sig vara omväxlande, självständigt och utmanande så jag spenderade inte bara de första fyra veckorna på detta företag, utan alla sex månader vi hade praktik där. Efter lite trugande blev jag anställd och på den vägen är det.

Idag driver du ett eget företag i hissbranschen, hur har resan sett ut?
– Jag började som andremontör inom nyinstallation och gick med erfarna tekniker ett par år på olika projekt. När jag ville prova att stå på egna ben fick jag ett eget serviceområde, vilket jag skötte i ungefär 1,5 års tid innan kravet på skydd i korgöppning i offentliga miljöer och på arbetsplatser kom. Vi var då några servicetekniker som fick stötta upp ”MOD-gänget” (de som arbetar med modernisering av hissar) för att hinna med den ökade orderstocken. Det visade sig att jag hade fallenhet för att komplettera hisskorgar med skydd i korgöppningen, för strax efter detta fick jag en egen ombyggnad, sen en till, och en till. Tillslut var jag en i ”MOD-gänget” och var så i flera år. När servicechefen vi hade skulle gå i pension fick jag frågan om jag var intresserade av att ta över, det var väldigt smickrande att få frågan så jag tackade ja direkt. Tre år blev det som servicechef innan jag och en kollega bestämde oss för att prova lyckan på eget håll och där står vi idag, ytterligare tre år senare. Fortfarande sams, fortfarande glada!

Hur ser en typisk dag ut för dig?
– Arbetsdagen börjar ca 06:30 med kaffe och en snabb genomgång med personalen. Vår bransch är föränderlig så det är sällan en planerad dag blir precis som den var planerad. Förutom att personal kan falla bort pga VAB (vård av barn) eller sjukdom, kan hissar stanna och då gäller det att prioritera om i planeringen så att rätt saker blir gjorda först. Beroende på hur mycket förfrågningar vi har liggande eller projekt som är igång så ser min vardag lite olika ut, men ungefär 50% av min tid lägger jag på projektering/offertering på nyinstallationer eller service samt ekonomi och fakturering. Övriga 50% stöttar jag upp i pågående montage om någon behöver extra händer på något ställe. Det är fortfarande, efter alla dessa år, väldigt omväxlande, självständigt och utmanande, även om mina arbetsuppgifter ser annorlunda ut idag jämfört med för 15 år sedan.

”Jag tror inte att det finns något yrke som är så fritt, utmanande, roligt och omväxlande som att vara hisstekniker…”

Varför borde fler bli hisstekniker?
– Jag tror inte att det finns något yrke som är så fritt, utmanande, roligt och omväxlande som att vara hisstekniker. Det är en stor variation på arbetsplatser, du träffar massor med nya människor och branschen uppdateras ständigt med nyheter. Sen är det ju svincoolt att få se och jobba med något som de allra flesta inte ens får se med egna ögon och inte ens kan drömma om hur det fungerar.

Vem passar arbetet för?
– ALLA, så länge du har ett intresse för teknik, el och mekanik. Sen spelar det ingen roll om du är kvinna eller man, svag eller stark, lång eller smal. Det löser sig. Tyckte du att Technic-Lego var KANON när du var liten (eller stor för den delen) då är Hisstekniker samma sak ungefär, fast multiplicerat med 10 000!

Har du någon rolig/spännande anekdot att dela med dig av?
– Vi moderniserade hissarna på ett zoo en gång och den ena hissen gick vid ett vildmarksområde med glasschakt. De övre planen ledde ut i vildmarken och när du åkte ner i källaren åkte du ner i en sjö så att säga. Väldigt annorlunda och exotiskt att stå i en hissgrop och arbeta och bli iakttagen av exotiska djur och fiskar.

– Jag monterade även två hissar på en pendelstation mitt ute på en åker i december. Då var det vantar- och mössväder kan jag säga! Som sagt, ingen dag är den andra lik, ibland är det tropisk värme och exotiska djur, nästa dag är det snöstorm och broddar.

Ni tar emot elever på praktik från från El- och Automationsprogrammet i Varberg, vad brukar eleverna tycka är mest spännande kring hissar?
– Det som är mest spännande är väl alltid att veta om hissarna kan trilla ner i schaktet som i actionfilmer eller vad som händer om linorna skulle gå av, samt att åka på korgtaket eller se maskinerna snurra i maskinrummet (om ett sådant finns).

Nyfiken på att veta mer om Linus företag? Besök Grevejakob.se.