Förslag på säkerhetsåtgärder med anledning av Corona

Med anledning av utbrottet av Coronavirus (covid-19) har Hissförbundet tagit fram enkla förslag på säkerhetsåtgärder som våra medlemsföretag kan använda för att skydda sina medarbetare, kunder och användare.

Förslag på säkerhetsåtgärder riktade till hissanvändare:

• Informera användarna om hygienrekommendationer för att undvika att bli smittad eller att smitta andra, se Folkhälsomyndighetens affisch.
  • Informera användarna om att de kan undvika direktkontakt med knappar med mera genom att t.ex. bära handskar eller använda änden av en penna. Alternativt rekommendera att de ska tvätta/desinficera händerna efteråt så snart som möjligt.
  • Informera användarna om att försöka undvika fullsatta hissar och hålla avstånd inne i och utanför hissen eller om att hålla avstånd på rulltrappor. Rekommendera att invänta nästa hiss för att kunna hålla avstånd till medpassagerare.

Förslag på säkerhetsåtgärder riktade till kunder och fastighetsägare:

• Kommunicera att era servicetekniker uppmanas följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer om hygien och hälsa för att undvika att bli smittad och att smitta andra, använd t.ex. Folkhälsomyndighetens affisch.
  • I den mån möjligt, använd tillgängliga digitala hjälpmedel för att minska direktmöten vid servicebesök, t.ex. gå igenom frågor på telefon istället.
  • Vid servicebesök som kräver kundens närvaro, be era kunder att omboka servicetillfällen om de har symptom på covid-19, även om symptomen är lindriga.
  • Uppmuntra fastighetsägare att utöka städtillfällen och att rengöra framför allt knappar, handtag, hissväggar med mera extra ofta.
  • Be fastighetsägaren att informera fastighetens användare om säkerhetsförslagen riktade till användare, se ovan.

Förslag på säkerhetsåtgärder riktade till hissföretag och servicetekniker:

• Uppmana era medarbetare att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer om hygien och hälsa för att undvika att bli smittad och att smitta andra, se Folkhälsomyndighetens affisch.
  • Undersök hur serviceuppdrag med mera kan genomföras utan direktmöten med kunden. Gå igenom frågor på telefon istället.
  • Undersök om ditt företag kan tillhandahålla t.ex. handsprit för att underlätta teknikernas regelbundna desinficering av händerna under uppdrag.
  • Vid arbeten på sjukhus eller äldreboenden rekommenderas att kontakt tas med kunden/vårdpersonal innan om särskilda skyddsrutiner behövs.

Förslag på säkerhetsåtgärder från det europeiska hissförbundet ELA

Den 20 maj 2020 publicerade vårt europeiska branschförbund allmän information om säkerhet i arbetet under coronakrisen. Dokumentet innehåller bland annat information om lämplig skyddsutrustning. Här kan du ladda ner ELA:s säkerhetsinformation.

Hissförbundet garanterar inte förslagens riktighet eller fullständighet.

Hissförbundet lanserar kampanj för att attrahera ungdomar till branschen

Hissar och rulltrappor finns överallt i bostäder, på arbetsplatser och i våra offentliga miljöer. För tillgängligheten måste en stillastående hiss